Vianočné (pre)jedenie – na čo by ste si mali dávať pozor, aby ste neboli nafúknutí

Počas sviatkov je veľmi náročné vyhnúť sa žalúdočným ťažkostiam. Ako sa hovorí, oči niekedy radi jedia aj vtedy, keď už brucho kričí dosť. Na to, aby ste sa vyhli nepríjemnému nafukovaniu a s ním spojenej zápche či plynatosti, nemusíte držať pôst. Stačí, ak sa vyhnete niektorým potravinám. Ktorým?

Vianočné (pre)jedenie - na čo by ste si mali dávať pozor, aby ste neboli nafúknutí

(zdroj: unsplash.com)

Droždie kysne – preto nafukuje

Domácu stravu si dnes môže dovoliť málokto. Pri tempe aktuálnej doby sme radi, ak vôbec stihneme do niečoho počas dňa zahryznúť. A to je problémom číslo jedna. Všetok “fast-food” (čo sú v podstate spracované potraviny) je plný sacharidov a nevhodných tukov, takže znižuje obsah kyselín a enzýmov v žalúdku, a to prispieva k nadúvaniu a bolestiam brucha. Podobne je na tom aj pečivo. Ak necháte droždie na teplom mieste, vykysne. A to isté sa deje aj s pečivom v našom žalúdku. Aj keď je pečivo s droždím chutné, spôsobuje nadúvanie a tráviace ťažkosti. Za zdravšie a vhodnejšie pri častom nadúvaní sa preto považuje kváskové pečivo.

Bublinky alias oxid uhličitý

Čerstvá zelenina je zdravá. To je neodškriepiteľný fakt, ale niektoré druhy spôsobujú nafukovanie. Ide napríklad o brokolicu, kapustu, karfiol, kel alebo reďkovku. Konzumujte ich preto v obmedzenom množstve. Aj ľudia, ktorí netrpia intoleranciou laktózy, majú občas problém so strávením mliečnych tukov. Môže za to bielkovina zvaná kazeín, ktorá dokáže spôsobiť nadúvanie. Závisí to však od jednotlivého organizmu. Naopak, každého nafukujú bublinky. Všetky bublinkové nápoje obsahujú oxid uhličitý, ktorý zvyšuje množstvo plynu v tráviacom trakte a spôsobuje tak nadúvanie. Ak mávate s nafukovaním pravidelným problém, nahraďte bublinkové nápoje neperlivou minerálkou, čistou vodou alebo čajmi.

Umelý je horší, ako ten pravý

Biely cukor sa v poslednej dobe považuje aj za biely jed. Omnoho horšie sú však umelé sladidlá. Napríklad sorbitol, ktorý nájdete v žuvačkách alebo v niektorých sladkostiach, môže tiež spôsobiť nafukovanie, alebo dokonca aj hnačky. Za nafúknuté brucho však nie vždy môžu potraviny. Na príčine môže byť aj nadbytok vlákniny v strave, nadmerné prehĺtanie vzduchu, celiakia, syndróm draždivého čreva, infekcia tráviaceho traktu alebo hormonálne zmeny. Možno si poviete, že lepšie, než sa cez Vianoce prejedať, je napiť sa. Aj v tomto prípade si však dávajte pozor – práve počas vianočných sviatkov končí na pohotovosti mnoho prípadov otravy alkoholom. Je to však zároveň dobrá príležitosť trochu sa uvoľniť a ak to s alkoholom nebudete preháňať, môže mať pre váš organizmus aj zdravotné benefity. Pozrite si naše tipy na najlepší alkohol a nakúpte ho výhodne a z pohodlia domova. Rovnako si z neho môžete počas Vianoc pripraviť rôzne drinky a prevetrať tak svoju chuťovú fantáziu – tipy na recepty na drinky nájdete aj tu.